czwartek

Kanapka z pieczonymi warzywami i kozim serkiem


 






















Składniki:
6 kromek wiejskiego chleba
300 g serka koziego
2 małe cukinie
2 małe, młode buraczki
2 kopry włoskie
2 czerwone papryki
3 łyżki oliwy
łyżeczka sumaku
łyżeczka ziaren kuminu
ząbek czosnku
szczypta papryczki d’Espelette
garść młodych listków sałat
garść orzeszków pinii
kilka listów natki
kilka kropli octu balsamicznego
kilka kropli oleju arganowego
świeżo mielony czarny pieprz
sól


Przygotowanie:
Serek wymieszać z papryczka z Espelette, kilkoma kroplami oliwy, poszatkowanymi listami natki oraz kuminem Przykryć i wstawić do lodówki.
Umyć i dokładnie osuszyć warzywa. Pociąć, nie obierając, na cienkie paseczki koper włoski i cukinie. Obrać buraczki i pociąć na cienkie plasterki. Oczyścić i podzielić na ósemki papryki. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i dodać poszatkowany, lub przeciśnięty przez praską czosnek. Delikatnie wymieszać. Upiec na grillu lub na patelni grillowej. Chleb przyrumienić w tosterze lub piekarniku.
Posmarować serkiem 4 kromki chleba. Na dwóch pozostałych kromkach rozsmarować serek po dwóch stronach.
Układać w następującej kolejności: kromka z serkiem, paseczki cukinie skropione olejem arganowym, paseczki kopru włoskiego, kilka piniolii, kilka listów sałaty, kromka chleba z rozsmarowanym po obu stronach serkiem, ponownie paski kopru włoskiego oprószone sumakiem, papryka i plasterki buraczków skropione octem balsamicznym, sałata i zakończyć kromką chleba z serkiem. Spiąć wszystko wykałaczkami.
W ten sam sposób przygotować drugą kanapkę. Przed podaniem przekroić kanapki na pół, żeby łatwiej je było jeść.

anoushkaencuisine-pl.blogspot.com