Dla 8 osób
Składniki:
700ml śmietanki o 35% zawartości tłuszczu
150g cukru
8 dużych żółtek
2 laski wanilii
4 gruszki
150g czarnej czekolady min 70% zawartości kakao
1 szklanka wody
sok z jednej cytryny
szczypta soli
brązowy cukier
grubo mielony cynamon
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z 50g cukru i sokiem z cytryny. Gruszki obrać i przekroić wydłuż na pół. Włożyć do garnka z zalać wodą z cytryną. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Gruszki powinny być nadal dość twarde. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z połową pozostałego cukru i solą. Śmietankę wymieszać z pozostałym cukrem. Dodać ziarenka wanilii. Wymieszać i zagotować. Gotować przez 2-3 minuty. Wlewać powoli do żółtek cały czas mieszając.
Piekarnik nagrzać do 125°C. Czekoladę zetrzeć i oprószyć dno każdej foremki, której będzie się piekł krem. Wstawić na chwilę do piekarnika, żeby czekolada się rozpuściła. Na rozpuszczonej czekoladzie ułoży połówkę osuszonej gruszki i zalać śmietanką z jajkami.
Piec około 40 minut. Krem powinien być ścięty po bokach i nadal sprężysty pośrodku.
Wyjąć kremy z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Po czym włożyć na 3-4 godziny do lodówki.
Przed podaniem ogrzać dno każdej foremki (można je postawić na klika chwil na mocno nagrzanej blasze), żeby czekolada ponownie się rozpuściła. Oprószyć wierzch brązowym cukrem i skarmelizować używając palnika lub pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku.
Stąd: anoushkaencuisine-pl.blogspot.com
Składniki:
700ml śmietanki o 35% zawartości tłuszczu
150g cukru
8 dużych żółtek
2 laski wanilii
4 gruszki
150g czarnej czekolady min 70% zawartości kakao
1 szklanka wody
sok z jednej cytryny
szczypta soli
brązowy cukier
grubo mielony cynamon
Przygotowanie:
Wodę wymieszać z 50g cukru i sokiem z cytryny. Gruszki obrać i przekroić wydłuż na pół. Włożyć do garnka z zalać wodą z cytryną. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Gruszki powinny być nadal dość twarde. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z połową pozostałego cukru i solą. Śmietankę wymieszać z pozostałym cukrem. Dodać ziarenka wanilii. Wymieszać i zagotować. Gotować przez 2-3 minuty. Wlewać powoli do żółtek cały czas mieszając.
Piekarnik nagrzać do 125°C. Czekoladę zetrzeć i oprószyć dno każdej foremki, której będzie się piekł krem. Wstawić na chwilę do piekarnika, żeby czekolada się rozpuściła. Na rozpuszczonej czekoladzie ułoży połówkę osuszonej gruszki i zalać śmietanką z jajkami.
Piec około 40 minut. Krem powinien być ścięty po bokach i nadal sprężysty pośrodku.
Wyjąć kremy z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Po czym włożyć na 3-4 godziny do lodówki.
Przed podaniem ogrzać dno każdej foremki (można je postawić na klika chwil na mocno nagrzanej blasze), żeby czekolada ponownie się rozpuściła. Oprószyć wierzch brązowym cukrem i skarmelizować używając palnika lub pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku.
Stąd: anoushkaencuisine-pl.blogspot.com