Składniki:
45 g mąki ziemniaczanej
45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych
255 g mąki pszennej chlebowej
145 g mąki tortowej
250 g mleka
2 łyżeczki suchych drożdży
100 g ciepłej wody
40 g masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę tortową do miski. Odkładamy 1 łyżkę do zaczynu.
2. Przygotowujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.
3. Dosypujemy do miski pozostałe mąki i sól. Mieszamy.
4. Wlewamy zaczyn, mieszamy dolewając wodę i resztę mleka. Kiedy nie możemy już mieszać przekładamy ciasto ma omączona stolnicę i wyrabiamy. Dodajemy miękkie masło.
5. Kiedy ciasto jest elestyczne i jednolite wykładamy je do keksówki natłuszczonej i wysypanej semoliną lub kaszą manną.
6. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, przykryte ściereczką.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°
8. Pieczemy 30 minut. Wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze 15 minut układając chleb spodem do góry.
9. Studzimy na kratce. Kroimy dokładnie wystudzony.
45 g mąki ziemniaczanej
45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych
255 g mąki pszennej chlebowej
145 g mąki tortowej
250 g mleka
2 łyżeczki suchych drożdży
100 g ciepłej wody
40 g masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę tortową do miski. Odkładamy 1 łyżkę do zaczynu.
2. Przygotowujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.
3. Dosypujemy do miski pozostałe mąki i sól. Mieszamy.
4. Wlewamy zaczyn, mieszamy dolewając wodę i resztę mleka. Kiedy nie możemy już mieszać przekładamy ciasto ma omączona stolnicę i wyrabiamy. Dodajemy miękkie masło.
5. Kiedy ciasto jest elestyczne i jednolite wykładamy je do keksówki natłuszczonej i wysypanej semoliną lub kaszą manną.
6. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, przykryte ściereczką.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°
8. Pieczemy 30 minut. Wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze 15 minut układając chleb spodem do góry.
9. Studzimy na kratce. Kroimy dokładnie wystudzony.