środa

Kieszonki z jabłkiem





















Potrzebujemy:
  • porcję ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • jajko
  • łyżkę cukru
  • cynamon
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Na wolnym ogniu dusimy jabłka aby nieco zmiękły. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon do smaku. Kiedy jabłka lekko zmiękną a woda odparuje zestawiamy z gazu. 

Ciasto tniemy na 15 kwadratów, nakładamy na nie porcję farszu z jabłek i łączymy ze sobą cztery narożniki, tak aby kieszonki były zamknięte, układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim nasze kieszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 do 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni.