
Potrzebujemy:
- porcję ciasta francuskiego
- 2 duże jabłka
- jajko
- łyżkę cukru
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka obieramy
ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do
garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Na wolnym ogniu dusimy jabłka
aby nieco zmiękły. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon do smaku. Kiedy
jabłka lekko zmiękną a woda odparuje zestawiamy z gazu.
Ciasto tniemy
na 15 kwadratów, nakładamy na nie porcję farszu z jabłek i łączymy ze
sobą cztery narożniki, tak aby kieszonki były zamknięte, układamy je na
blaszce wyłożonej pergaminem. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim nasze
kieszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 do 20 minut.
Temperatura pieczenia 180 stopni.