środa

Tarta z botwinką, cukinią, gruszką i serami


Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 gruszka
  • cebulka z dymką
  • garść botwinki
  • opakowanie serka pleśniowego np. lazur niebieski
  • pół szklanki mozzarelli
  • kilka kropli oliwy
  • sól, pieprz
Cukinię i gruszkę kroimy na plasterki i grillujemy na patelni grillowej. Możemy też podgrillować łodyżki botwinki, nie liście :)
Ciasto rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć papieru w który zawinięte jest ciasto), układamy liście botwinki, grillowaną cukinię i gruszkę, pokrojoną dymkę, kropimy oliwą, solimy, pieprzymy, mieszamy i rozkładamy na tarcie. Dodajemy rozdrobnione sery i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.