Przygotuj:
Do sporządzenia ciasta: 4 jajka
Do sporządzenia ponczu: 250 ml (1 szklanka) przegotowanej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
Do sporządzenia polewy: 50 g margaryny, 1łyżkę wody
500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
ok. 1 łyżkę cukru pudru
Paczkę krakersów
4 łyżki drobno pokrojonych orzechów do dekoracji
Zawartość netto: 384 g
Opakowanie zawiera:
240 g mieszanki do wypieku ciasta
120 g mieszanki do sporządzenia polewy
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie ciasta
W
wysokim naczyniu ubijać jaja (ok. 1 minutę), stopniowo wsypywać
mieszankę do wypieku ciasta i miksować ok. 4-5 minut na najwyższych
obrotach aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Gotową masę
przełożyć do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o
wymiarach 25 x 28 cm
Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180˚C przez 25-30 minut.
2. Przygotowanie bitej śmietany
Do
wysokiego naczynia wlać 500 ml śmietanki 30% tł. i ubijać chwilkę
mikserem. Zawartość 2 opakowań Fixu do śmietany Gellwe wymieszać z 1
łyżką cukru pudru, wsypać do śmietany i ubijać do uzyskania pożądanej
konsystencji.
Tak przygotowaną śmietanką udekorować wierzch ciasta, a następnie włożyć je do lodówki na ok. 3 godziny.
3. Upieczone
i wystudzone ciasto nasączyć według uznania zimnym ponczem
przygotowanym z 250 ml przegotowanej wody, łyżeczki kawy rozpuszczalnej i
łyżeczki cukru. Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto, na całej powierzchni
rozłożyć krakersy.
4. Przygotowanie polewy
W
rondelku rozpuścić margarynę z wodą, wsypać zawartość torebki z polewą i
gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Płynną
polewę rozprowadzić na krakersach, całość posypać pokrojonymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.