środa

Aglio olio. Fetuccine.








































Przepis podstawowy
Składniki:
350 g suchego makaronu
1 czubata łyżka soli, najlepiej morskiej (30 g)
2 małe główki czosnku (50 g po obraniu i pokrojeniu)
4 – 5 łyżek oliwy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
1 łyżka papryczki chili (jeśli świeża) lub 1 łyżeczka (jeśli suszona)
Przygotowanie:
1.      W dużym garnku zagotowujemy 0k. 4 litrów wody. Dodajemy sól. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron. Mieszamy. Gotujemy minimalnie krócej, niż wskazuje producent makaronu. Musi być al dente! Zachowujemy odrobinę wody z gotowania.
2.     W tym czasie kroimy czosnek w płatki. Nie muszą być bardzo cienkie.
3.     Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na patelni. Przekładamy czosnek, dusimy na małym ogniu, aż się ładnie przyrumieni.
4.     Siekamy pietruszkę i papryczkę.
5.     Makaron odcedzamy. Polewamy pozostałą oliwą. Przekładamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy pietruszkę, papryczkę, masło i 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy, jeśli trzeba jeszcze, solą a z pewnością – pieprzem. Posypujemy serem.
  
Wersja rozszerzona

Postępujemy cały czas jak wyżej. Jednocześnie, na drugiej patelni podsmażamy na chrupko boczek. Posypujemy nim makaron przed podaniem. Możemy go wcześniej osuszyć na ręczniku kuchennym.
Wersja mocno odbiegająca od klasycznej

Jest ich oczywiście wiele. Można dodać podsmażone na maśle z czosnkiem krewetki i skropić całość cytryną. Można podać makaron z kleksem sosu pomidorowego (tak, jak na zdjęciu) i rukolą. Można dorzucić czarne oliwki. Z pełną świadomością, jak bardzo oddalamy się od ideału prostoty.
Uwagi:
1.       Do wody, w której gotujemy makaron nie dodajemy oliwy. Zmniejsza ona absorbcję soli. A taka jej ilość użyta do gotowania właściwie wystarcza, potem makaronu nie trzeba już dosalać.
2.      Ważną sprawą jest, aby czosnek się zrumienił a nie został zbyt mocno podsmażony czy przypalony. Ten ostatni jest gorzki. A ma być chrupiący i delikatnie słodki.
3.      Ponieważ to kuchnia włoska, szczególnie ważna jest jest jakość składników. Zwróćmy na to uwagę i w miarę możliwości – użyjmy najlepszych.