Przepis podstawowy
Składniki:
350 g suchego makaronu
1 czubata łyżka soli, najlepiej morskiej (30 g)
2 małe główki czosnku (50 g po obraniu i pokrojeniu)
4 – 5 łyżek oliwy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka posiekanej drobniutko natki pietruszki
1 łyżka papryczki chili (jeśli świeża) lub 1 łyżeczka
(jeśli suszona)
Przygotowanie:
1. W dużym
garnku zagotowujemy 0k. 4 litrów wody. Dodajemy sól. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy
makaron. Mieszamy. Gotujemy minimalnie krócej, niż wskazuje producent makaronu.
Musi być al dente! Zachowujemy odrobinę wody z gotowania.
2. W tym czasie
kroimy czosnek w płatki. Nie muszą być bardzo cienkie.
3. Rozgrzewamy 3
łyżki oliwy na patelni. Przekładamy czosnek, dusimy na małym ogniu, aż się
ładnie przyrumieni.
4. Siekamy
pietruszkę i papryczkę.
5. Makaron
odcedzamy. Polewamy pozostałą oliwą. Przekładamy na patelnię z czosnkiem. Dodajemy
pietruszkę, papryczkę, masło i 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy do
połączenia. Doprawiamy, jeśli trzeba jeszcze, solą a z pewnością – pieprzem.
Posypujemy serem.
Wersja rozszerzona
Postępujemy cały czas jak wyżej. Jednocześnie, na drugiej
patelni podsmażamy na chrupko boczek. Posypujemy nim makaron przed podaniem.
Możemy go wcześniej osuszyć na ręczniku kuchennym.
Wersja mocno odbiegająca od klasycznej
Jest ich oczywiście wiele. Można dodać podsmażone na
maśle z czosnkiem krewetki i skropić całość cytryną. Można podać makaron z
kleksem sosu pomidorowego (tak, jak na zdjęciu) i rukolą. Można dorzucić czarne
oliwki. Z pełną świadomością, jak bardzo oddalamy się od ideału prostoty.
Uwagi:
1.
Do wody, w której gotujemy makaron nie dodajemy oliwy.
Zmniejsza ona absorbcję soli. A taka jej ilość użyta do gotowania właściwie
wystarcza, potem makaronu nie trzeba już dosalać.
2.
Ważną sprawą jest, aby czosnek się zrumienił a nie został
zbyt mocno podsmażony czy przypalony. Ten ostatni jest gorzki. A ma być chrupiący
i delikatnie słodki.
3.
Ponieważ to kuchnia włoska, szczególnie ważna jest jest
jakość składników. Zwróćmy na to uwagę i w miarę możliwości – użyjmy najlepszych.