Porada:
Aby śmietana dobrze się nam ubiła i nie zważyła należy ją z początku
miksować na najwyższych obrotach miksera, a jak widzimy, że jest prawie
ubita zmniejszyć do ½ obrotów.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niecała 1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
Składniki na krem:
700 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
2 x 12 g Fix do ubijania śmietany
Składniki na poncz:
½ szklanki wody
1 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
½ łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
3 łyżeczki drobno zmielonej kawy ziarnistej
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier, kawę
rozpuszczalną i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać
żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie
składniki.
Formę prostokątną 20 x 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować formy masłem) przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC
przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z
wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę.
Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć
biszkopt.
W wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i cukier puder. Nasączyć z wierzchu biszkopt.
Śmietanę
kremówkę ubić w wysokim naczyniu. Dodać cukier puder wymieszany z Fixem
do śmietany. Odłożyć ½ szklanki do dekoracji, resztę przełożyć na
biszkopt i wyrównać.
Posypać przez drobne sitko zmieloną kawą. Udekorować kleksem śmietany i ziarnami kawy.
Włożyć do lodówki na 2 godziny do schłodzenia i podawać.