Składniki:
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 średnia marchewka (100 g przed obraniem)
2 łodygi selera naciowego
1 żółta papryka (100 g przed obraniem)
225 g cukinii
2 czerwone papryki
6-8 łyżek bulionu
100 g bulguru (można zastąpić kuskusem lub kaszą
jęczmienną)
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 duża łyżka masła orzechowego
Na kruszonkę:
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka startego sera, użyłam grana padano
Przygotowanie:
1.
Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek.
2.
Ucieramy marchewkę na tarce. Dodajemy na patelnię.
Podobnie z selerem, żółtą papryką i cukinią. Na końcu jabłko. Siekamy warzywa i
kolejno, jedno po drugim dodajemy do reszty składników. Warzywa powinny tylko
lekko zmięknąć, bo będą jeszcze opiekane.
3.
Kiedy wszystkie warzywa już są na patelni podlewamy je
bulionem. Doprawiamy, solą, pieprzem, sokiem
z cytryny i odrobiną cynamonu.
4.
Bulgur gotujemy, odsączamy.
5.
Nagrzewamy piekarnik.
6.
Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki do
powstania granulowatej konsystencji.
7.
Papryki czerwone myjemy, przekrajamy, oczyszczamy
wewnątrz. Wypełniamy farszem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do naczynia
żaroodpornego.
8.
Pieczemy 30 minut w 175 stopniach z nawiewem. addiopomidory.blogspot.com