środa

Papryka faszerowana



Składniki:
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 średnia marchewka (100 g przed obraniem)
2 łodygi selera naciowego
1 żółta papryka (100 g przed obraniem)
225 g cukinii
2 czerwone papryki
6-8 łyżek bulionu
100 g bulguru (można zastąpić kuskusem lub kaszą jęczmienną)
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 duża łyżka masła orzechowego
Na kruszonkę:
1 czubata łyżka mąki
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka startego sera, użyłam grana padano

Przygotowanie:
1.       Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek.
2.      Ucieramy marchewkę na tarce. Dodajemy na patelnię. Podobnie z selerem, żółtą papryką i cukinią. Na końcu jabłko. Siekamy warzywa i kolejno, jedno po drugim dodajemy do reszty składników. Warzywa powinny tylko lekko zmięknąć, bo będą jeszcze opiekane.
3.      Kiedy wszystkie warzywa już są na patelni podlewamy je bulionem. Doprawiamy, solą, pieprzem, sokiem  z cytryny  i odrobiną cynamonu.
4.      Bulgur gotujemy, odsączamy.
5.      Nagrzewamy piekarnik.
6.      Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki do powstania granulowatej konsystencji.
7.      Papryki czerwone myjemy, przekrajamy, oczyszczamy wewnątrz. Wypełniamy farszem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
8.      Pieczemy 30 minut w 175 stopniach z nawiewem. 

addiopomidory.blogspot.com