300 g mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
pieczenia
łyżeczka cukru pudru
40 g masła
185 ml mleka
70 ml wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
ulubione przyprawy: bazylia, oregano
Nagrzać piekarnik do 190oC.
Do
miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, pieprz, przyprawy
i dokładnie wymieszać suche produkty. Następnie dodać masło i wsiekać
je nożem w mąkę. Powoli dodać wodę, mleko i zagnieść ciasto.
Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Przygotować dużą formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Poukładać uformowane bułeczki w dużej odległości ode siebie, aby się nie posklejały podczas pieczenia. Gotowe bułeczki same popękają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.
Nie należy wyrabiać długo ciasta, bo straci swoją puszystość. Dalej trzeba ciasto rozwałkować na 4 centymetry, zależnie od tego jak wysokie scones chcemy uzyskać i wycinać kółka o średnicy jaka nam odpowiada. Przygotować dużą formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Poukładać uformowane bułeczki w dużej odległości ode siebie, aby się nie posklejały podczas pieczenia. Gotowe bułeczki same popękają w połowie, więc łatwo je przekroić by posmarować ulubionym dodatkiem.