środa

Rogaliki z nadzieniem


 









































Składniki na ok 24 rogaliki:
25 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
2,5 dag rozpuszczonego masła
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 jajko
do przełożenia: powidła śliwkowe, kostka czekolady, nutella - co najbardziej lubicie

Drożdże i cukier wymieszać z letnim mlekiem, wlać do mąki, lekko przemieszać i zostawić na chwilę pod przykryciem, żeby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać masło, cukier waniliowy i jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 cm. Każdy podzielić na 6 części tak, by powstały trójkąty (tak jak kroi się tort). Na każdym trójkącie położyć 1 łyżeczkę powideł przy szerszym końcu, zwinąć rogaliki, ułożyć na natłuszczonej blasze w sporych odstępach i odstawić w ciepłe miejsce.

Kiedy rogaliki wyrosną
wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w 200ºC.


pieczarkamysia.blox.pl