
Składniki na spód:
225 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
25 g masła
1 jajko
45 ml pełnego mleka
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (można dodać łyżkę mleka, gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się lepić).
Formę prostokątną o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać kruche ciasto i
równomiernie rozłożyć, wcisnąć w blachę, wyrównać. Ponakłuwać widelcem i
wstępnie podpiec w temperaturze 170ºC przez 10 minut. Przestudzić.
Składniki na masę serową:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
220 g drobnego cukru do wypieków
5 jajka, oddzielnie białka i żółtka 70 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
4 łyżki soku z cytryny
1 cukier waniliowy
300 ml śmietany kremówki
W
misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy i krótko
zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować (tylko do połączenia się składników,
starając się nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej). Dodać
skrobię, następnie sok z cytryny i krótko zmiksować.
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić (powinna być lekko puszysta i dalej lejąca). Białka ubić na sztywno.
Ubitą kremówkę i białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tak
przygotowaną masę serową wyłożyć delikatnie na przestudzony spód. Piec
około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzić w lekko uchylonym
piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.