1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
250 g margaryny lub masła, roztopionego
1,2 kg jabłek
garść orzechów włoskich lub pekanów
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder, do posypania
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (masło może być ciepłe). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać
z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). Orzechy z grubsza
pokroić.
Jajka
(w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera
(końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). Stopniowo
dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec
dodać margarynę i zmiksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe
obroty miksera).
Blachę
o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do
pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale
wyrośnie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i
cynamonem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.