niedziela

Tartinki z ricottą


 

Składniki na 4 porcje:
1/2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
250g ricotty
2 jajka
8 pomidorków koktajlowych
8 plasterków cukinii
Masło
Sól, bazylia, oregano

Naczynka żaroodporne smarujemy masłem.
Wykładamy je ciastem francuskim.
Ricottę miksujemy z jajkiem i doprawiamy solą.
Wlewamy do naczynek wypełnionych ciastem.
Pomidorki kroimy na połówki i układamy na tartinkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C góra+dół i wstawiamy do niego tartinki.
Pieczemy ok. 25 minut
Po 10 minutach dokładamy do pieca ułożone na kratce plasterki cukinii o grubości około 1 mm.
Po 5 minutach przekładamy na drugą stronę. 
Uważamy, aby ich nie przypalić. 
Gdy tartinki ładnie się zarumienią wyciągamy je, posypujemy suszonymi ziołami i kładziemy po 2 plasterki cukinii.
Podajemy na deseczkach lub talerzykach,żeby nie przypalić stołu i oczywiście uprzedzamy gości, że naczynko jest gorące!