czwartek

Warkocze z budyniem waniliowym i jagodami


 




Z podanych proporcji wychodzą 2 warkocze

Ciasto:
550 g mąki
100 g masła
100 ml mleka
125 ml śmietanki
7 g suchych drożdży
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli


Budyń waniliowy:
250 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
laska wanilii
szczypta soli


Oraz:
2 łyżki śmietany
1 żółtko
300 g jagód
cukier granulowany do posypania


Przygotowanie:
Mleko zagotować. Dodać masło i poczekać aż się rozpuście. Mąkę przesiać. Dodać żółtka, przestudzone mleko z masłem, śmietanę, drożdże, cukier waniliowy, sól oraz startą skórkę z cytryny. Wyrobić na lśniące jedwabiste, ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przebić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia.
 

W tym czasie przygotować budyń. Połowę mleka ubić z żółtkami, solą i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlać mleko z żółtkami, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do czasu, aż budyń zgęstnieje – powinien być bardzo gęsty. Zdjąć i zostawić do ostygnięcia. 

Do ostudzonego budyniu dodać umyte i bardzo dokładnie osuszone jagody. Wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z część cienko rozwałkować na prostokąt. Na każdej rozłożyć połowę budyniu z jagodami zostawiając 3cm wolnego brzeg. Zrolować dość luźno ciasto i dokładnie skleić. Rozciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca. Rozcięte połówki zapleść ze sobą i dokładnie skleić drugi koniec. 


Ułożyć warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do na około 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Oprószyć cukrem granulowanym. Piec przez 30 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.

*Pomysł oraz obrazkową instrukcję obsługi jak zaplatać takie warkocze znalazłam na Domowe Wypieki. Reszta to już moja fantazja :)


Znalezione na anoushkaencuisine-pl.blogspot.com