Składniki:
Na farsz:
300 g łososia
garść suszonych pomidorów
½ dużego jabłka
1 średnia marchewka
100 g groszku cukrowego
ostra papryczka
garść posiekanej drobno szalotki
1 posiekany ząbek czosnku
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
100 ml śmietanki 36%
2 jajka
sól morska, świeżo zmielony pieprz
Na spód:
250 g mąki pszennej chlebowej
1 jajko
120 g masła
100 ml mleka
5 g drożdży instant
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Siekamy
mąkę z masłem. Robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy
drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodajemy sól. Wyrabiamy. Formujemy
kulę i odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°
3. Na patelni rozpuszczamy oliwę z masłem. Podduszamy czosnek i szalotkę.
4. Dodajemy
pokrojoną w słupki marchewkę, groszek cukrowy pokrojony na mniejsze
kawałki, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Mieszamy, podduszamy na
średnim ogniu około 3-5 minut.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy pozostawiamy jeszcze na 2 minuty. Doprawiamy.
6. Ciasto rozwałkowujemy do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm.
7. Na spód ciasta wykładamy warzywa.
8. Na warzywach układamy łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
9. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami. Wylewamy ją na wierzch tarty.
10. Pieczemy około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch się zetnie.