Składniki: na 6 sztuk
200 ml mocnej kawy *
50 ml odtłuszczonego mleka do kawy
2 łyżki masła
1 łyżeczka kakao
3 jajka
130 g przesianej mąki tortowej
2 łyżki cassonady, można zastąpić cukrem trzcinowym
po dużej szczypcie zmielonego kardamonu, goździków, cynamonu
½ laski wanilii
½ łyżeczki soli morskiej
Do przełożenia:**
gęste mleko kokosowe
cukier cynamonowy
truskawki
Przygotowanie:
1. Do gorącej
kawy dodajemy kakao, mieszamy dokładnie. Dolewamy mleko. Następnie
masło. Pozwalamy, aby się rozpuściło. Dosypujemy cukier i sól. Mieszamy.
2. Całość przelewamy do większej miski. Dodajemy jajka, łączymy ubijając.
3. Powoli dosypujemy makę, nie przestając ubijać.
4. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite dodajemy przyprawy, mieszamy raz jeszcze do dokładnego połączenia składników.
5. Odstawiamy na minimum ½ godziny. Najlepiej na dłużej, naleśniki są wówczas delikatniejsze.
6. Smażymy na sklarowanym maśle.
7. Smarujemy na całej powierzchni mlekiem kokosowym. Posypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy i podajemy z truskawkami.
*jeśli nie zaparzamy kawy w ekspresie, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody
**do
przełożenia możecie użyć dowolnych, ulubionych przez siebie składników,
owoców sezonowych, truskawki i mleko kokosowe to po prostu nasza
ulubiona kompozycja.