piątek

Naleśniki kawowe


 


Składniki: na 6 sztuk
200 ml mocnej kawy *
50 ml odtłuszczonego mleka do kawy
2 łyżki masła
1 łyżeczka kakao
3 jajka
130 g przesianej mąki tortowej
2 łyżki cassonady, można zastąpić cukrem trzcinowym
po dużej szczypcie zmielonego kardamonu, goździków, cynamonu
½ laski wanilii
 ½ łyżeczki soli morskiej

Do przełożenia:**
gęste mleko kokosowe
cukier cynamonowy
truskawki

Przygotowanie:
1.       Do gorącej kawy dodajemy kakao, mieszamy dokładnie. Dolewamy mleko. Następnie masło. Pozwalamy, aby się rozpuściło. Dosypujemy cukier i sól. Mieszamy.
2.      Całość przelewamy do większej miski. Dodajemy jajka, łączymy ubijając.
3.      Powoli dosypujemy makę, nie przestając ubijać.
4.      Gdy ciasto jest gładkie i jednolite dodajemy przyprawy, mieszamy raz jeszcze do dokładnego połączenia składników.
5.      Odstawiamy na minimum ½ godziny. Najlepiej na dłużej, naleśniki są wówczas delikatniejsze.
6.      Smażymy na sklarowanym maśle.
7.      Smarujemy na całej powierzchni mlekiem kokosowym. Posypujemy cukrem cynamonowym. Zwijamy i podajemy z truskawkami.
*jeśli nie zaparzamy kawy w ekspresie,  3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody
**do przełożenia możecie użyć dowolnych, ulubionych przez siebie składników, owoców sezonowych, truskawki i mleko kokosowe to po prostu nasza ulubiona kompozycja.