czwartek

Melo Pita de Sonia albo ciasto z jabłkami


 


Składniki:
Na ciasto:
180 g miękkiego masła lub margaryny
130 g cassonady (użyłam drobnego cukru)
2 łyżki koniaku
1 laska wanilii
3 jajka
225 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów

Na nadzienie:
1 kg jabłek
sok w ½ cytryny
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
1.      Przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka i ucieramy je na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy cukier i cynamon.
2.     Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180°
3.     Przygotowujemy ciasto. Przez 1 minutę ubijamy masło mikserem w dużej misce. Dodajemy cukier, ubijamy kolejną minutę. Dodajemy koniak, ziarenka wanilii, nie przestając ubijać - jajko jedno po drugim w krótkich odstępach. Stopniowo dodajemy mąkę, ubijamy dalej przez 3 minuty aż do dokładnego połączenia wszystkich składników.
4.     Prostokątną foremkę o wymiarach 28x24 cm wykładamy pergaminem. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy, wykładamy masę jabłkową i na nią resztę ciasta, którą rozsmarowujemy równomiernie. Posypujemy posiekanymi orzechami.
5.     Pieczemy 45 minut. Schładzamy całkowicie. Julie sugeruje, że ciasto to jest najlepsze przechowywane w lodówce. Wyciągamy je na 20 minut przed podaniem. Nie wiem, ciasto próbowaliśmy jeszcze ciepłe. Nie dotrwało momentu wstawienia do lodówki.