środa

Soczysty kurczak w cytrynach i piwie cytrynowym


 
Składniki:
4 udka kurczaka, umyte, osuszone
1 cytryna
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz
trawa cytrynowa, lub ew. melisa cytrynowa lub po prostu zioło świeże, jakie lubicie...
½ - ¾ butelki (0,33) piwa cytrynowego

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200-210°
2. Naczynie żaroodporne wylewamy oliwą.
3. Kurczaka nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem. Układamy w garnku. Spryskujemy połową cytryny. Skrapiamy oliwą. Posypujemy skórką cytrynową. Obkładamy plasterkami cytryny i ziołami.
4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut.
5. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zalewamy kurczaka piwem i dopiekamy jeszcze około ½ godziny lub aż skórka się zrumieni (włączamy termoobieg).
6. Podajemy z ryżem cytrynowym lub purée (tak jak na zdjęciu – do ziemniaków dokładnie utłuczonych dodaję odrobinę masła, śmietany i soku z cytryny, doprawiam białym pieprzem).