Składniki: (dla 6 osób)
200 g suszonych śliwek
1 łyżka rumu
60 g masła
2 jajka
150 g mąki
100 g cukru
150 ml mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Śliwki pozbawiamy pestek, zalewamy je odrobiną letniej wody zmnieszanej z rumem.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Rozpuszczamy masło.
4. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i ubijając stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wszystko łączymy.
5. Dodajemy rozpuszczone masło.
6. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą.
7. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni o średnicy 28 cm.
8. Do masy dodajemy odsączone dokładnie śliwki ( ja je wcześniej pokroiłam na mniejsze cząstki), łączymy i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię.
9. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
200 g suszonych śliwek
1 łyżka rumu
60 g masła
2 jajka
150 g mąki
100 g cukru
150 ml mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
1. Śliwki pozbawiamy pestek, zalewamy je odrobiną letniej wody zmnieszanej z rumem.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Rozpuszczamy masło.
4. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i ubijając stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wszystko łączymy.
5. Dodajemy rozpuszczone masło.
6. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą.
7. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni o średnicy 28 cm.
8. Do masy dodajemy odsączone dokładnie śliwki ( ja je wcześniej pokroiłam na mniejsze cząstki), łączymy i całość wylewamy na rozgrzaną patelnię.
9. Smażymy z obu stron na złoty kolor.