środa

Placuszki z jabłka i cukinii z cynamonem


 


Składniki:
250 g cukinii
2 jabłka
sok z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
2 jajka
6 łyżek mąki
50 g masła
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie postępujemy z jabłkami. Łączymy, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy roztopione masło, dosypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem, dorzucamy szczyptę soli.
4. Ubijamy białka na sztywno.
5. Do masy jajecznej dodajemy utartą cukinię i jabłka (jeśli trzeba odsączamy z nadmiaru soku), mieszamy i dodajemy białka, bardzo delikatnie łączymy. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za rzadka dosypujemy mąki, nie za dużo - placki będą wówczas delikatniejsze.
6. Rozgrzewamy na patelni olej, ciasto nakładamy łyżką, smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku.