Składniki:
250 g cukinii
2 jabłka
sok z cytryny
4 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki cynamonu
2 jajka
6 łyżek mąki
50 g masła
sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
1.
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie
postępujemy z jabłkami. Łączymy, skrapiamy sokiem z cytryny,
odstawiamy.
2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy roztopione masło, dosypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem, dorzucamy szczyptę soli.
4. Ubijamy białka na sztywno.
5.
Do masy jajecznej dodajemy utartą cukinię i jabłka (jeśli trzeba
odsączamy z nadmiaru soku), mieszamy i dodajemy białka, bardzo
delikatnie łączymy. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za rzadka
dosypujemy mąki, nie za dużo - placki będą wówczas delikatniejsze.
6.
Rozgrzewamy na patelni olej, ciasto nakładamy łyżką, smażymy placki z
obu stron na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku.