wtorek

Sałatka z grzankami i z kozim serem



 






















Składniki:
kromki chleba lub bagietki
sałata
suszone lub surowe pomidory, zależnie od pory roku
kozi ser
kilka orzechów włoskich
szalotka

Na winegret do polania sałaty:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
zielona pietruszka

Na sos salsa verde do grzanek:
w równej ilości: zielona pietruszka, bazylia, mięta, oregano lub estragon
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
płatki parmezanu
pinie

Przygotowanie:
1. Myjemy sałatę, osuszamy. Układamy na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę.
2. Drobno siekamy szalotkę, posypujemy nią sałatę.
3. Przygotowujemy winegret do sałaty, mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku. Polewamy nim sałatę.
4. Opiekamy kromki pieczywa obłożone plasterkami koziego sera w piekarniku.
5. W tym czasie przygotowujemy salsę. Siekamy wszystkie zioła, mieszamy je z czosnkiem, pokruszonymi w dłońmi płatkami parmezanu i piniami. Zalewamy oliwą do konsystencji pasty, doprawiamy sokiem z cytryny.
6. Grzanki wyciągnięte z piekarnika smarujemy salsą i układamy je na sałacie.
7. Kroimy pomidory i siekamy orzechy. Posypujemy. Podajemy.

addiopomidory.blogspot.com