Składniki:
kromki chleba lub bagietki
sałata
suszone lub surowe pomidory, zależnie od pory roku
kozi ser
kilka orzechów włoskich
szalotka
Na winegret do polania sałaty:
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz
zielona pietruszka
Na sos salsa verde do grzanek:
w równej ilości: zielona pietruszka, bazylia, mięta, oregano lub estragon
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
płatki parmezanu
pinie
Przygotowanie:
1. Myjemy sałatę, osuszamy. Układamy na talerzu, na którym będziemy podawać sałatkę.
2. Drobno siekamy szalotkę, posypujemy nią sałatę.
3. Przygotowujemy winegret do sałaty, mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku. Polewamy nim sałatę.
4. Opiekamy kromki pieczywa obłożone plasterkami koziego sera w piekarniku.
5. W
tym czasie przygotowujemy salsę. Siekamy wszystkie zioła, mieszamy je z
czosnkiem, pokruszonymi w dłońmi płatkami parmezanu i piniami. Zalewamy
oliwą do konsystencji pasty, doprawiamy sokiem z cytryny.
6. Grzanki wyciągnięte z piekarnika smarujemy salsą i układamy je na sałacie.
7. Kroimy pomidory i siekamy orzechy. Posypujemy. Podajemy.addiopomidory.blogspot.com