wtorek

Rogaliki śniadaniowe


 


Składniki:
½ kg mąki
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g masła

Przygotowanie:
1. Podgrzewamy mleko, odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
2. W dużej misce rotrzepujemy jajka, dodajemy pozostałe mleko i cukier, olej i sól. Mieszamy.
3. Dosypujemy przesianą mąkę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy najpierw dużą drewnianą łyżką i następnie wyrabiamy. Uwaga! Ciasto będzie się bardzo kleić na początku, ale starajmy się nie dosypywać dużo mąki, bo rogale będą twarde. Wyrabiamy około 10 minut, do momentu dopóki ciasto przestanie się kleić.
4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, lekko smarujemy olejem i wkładamy do miski do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
5. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (2-3 mm) kolejno każdą z nich na omączonej stolnicy, smarujemy rozpuszczonym masłem i zwijamy jak na rogaliki.
6. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ½ godziny.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
8. Wyrośnięte rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem.
9. Pieczemy około 10 minut, możemy sprawdzić patyczkiem.  

Uwagi:
1. Przepis na bułgarski chlebek zwany słonecznikiem znalazłam na blogu Dorotus. Kilkakrotnie upiekłam też i ten chleb. Jest idealny na pikniki. Moja koleżanka Małgosia opowiadała mi, że to bardzi popularny w Bulgarii chleb, pieczony niemal codziennie, częściej nawet z wytrawnym nadzieniem z fety. Spróbowałam, rzeczywiście, też jest pyszny.
2. Nie zrażajcie się, że ciasto tak bardzo się klei. Warto nad nim popracować, bo efekt jest zachwycający.