Składniki:
½ kg mąki
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g masła
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy mleko, odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
2. W dużej misce rotrzepujemy jajka, dodajemy pozostałe mleko i cukier, olej i sól. Mieszamy.
3. Dosypujemy
przesianą mąkę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy najpierw dużą
drewnianą łyżką i następnie wyrabiamy. Uwaga! Ciasto będzie się bardzo
kleić na początku, ale starajmy się nie dosypywać dużo mąki, bo rogale
będą twarde. Wyrabiamy około 10 minut, do momentu dopóki ciasto
przestanie się kleić.
4. Wyrobione
ciasto formujemy w kulę, lekko smarujemy olejem i wkładamy do miski do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 1
godzinę.
5. Ciasto
dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (2-3 mm)
kolejno każdą z nich na omączonej stolnicy, smarujemy rozpuszczonym
masłem i zwijamy jak na rogaliki.
6. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na ½ godziny.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
8. Wyrośnięte rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem.
9. Pieczemy około 10 minut, możemy sprawdzić patyczkiem.
Uwagi:
Uwagi:
1. Przepis na bułgarski chlebek zwany słonecznikiem znalazłam na blogu Dorotus.
Kilkakrotnie upiekłam też i ten chleb. Jest idealny na pikniki. Moja
koleżanka Małgosia opowiadała mi, że to bardzi popularny w Bulgarii
chleb, pieczony niemal codziennie, częściej nawet z wytrawnym nadzieniem
z fety. Spróbowałam, rzeczywiście, też jest pyszny.
2. Nie zrażajcie się, że ciasto tak bardzo się klei. Warto nad nim popracować, bo efekt jest zachwycający.