wtorek

Racuchy z jabłkami




Składniki :
2 szklanki mleka
50 g masła
1 opakowanie drożdży instant (7g)
75 g drobnego cukru (6 łyżek)
2 jajka
2,5 szklanki mąki (500 g)
szczypta soli
2 jabłka


Przygotowanie:
1. Lekko podgrzewamy mleko w garnuszku. Dodajemy masło, aby się roztopiło. Przelewamy do miski, w której połączymy wszystkie składniki.
2. Do przestudzonego mleka (ma być letnie, lekko ciepłe) dodajemy roztrzepane widelcem jajka.
3. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, drożdżami i solą.
4. Wsypujemy mieszankę do mleka.
5. Mieszamy mikserem na małych obrotach, ja używam do tego po prostu trzepaczki.
6. Dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka (1x1cm) i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
7. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze) na około 0,5 godziny.
8. Kiedy ciasto wyraźnie się podniesie, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na złoty kolor, z obu stron, na niezbyt dużym ogniu.
Smacznego!