wtorek

Podpłomyki



































Składniki: 
Na zaczyn:
130 g mąki pszennej
120 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant 

Ponadto:
115 g mąki
szczypta soli
25 g cukru pudru*
2 łyżki oliwy
1 łyżka ciepłej wody 

Przygotowanie: 
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie wstawiamy zaczyn. Zalewamy mąkę wymieszaną z drożdżami wodą – do uzyskania gęstej papki. Przykrywamy. Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano mieszamy 230 g zaczynu z resztą składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. 
Nagrzewamy piekarnik z kamieniem w środku lub z blachą, która powinna się mocno nagrzać. 
Po tym czasie formujemy dowolnie, wedle zapotrzebowania, płaskie placki lub bułeczki (bułeczki pieczemy dłużej). 
Nadziewamy lub posypujemy je świeżymi owocami: jagodami, malinami lub wytrawnie, smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy szynką, serem, pomidorami, oliwkami, jak ulubioną pizzę. 
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 210 stopni.

 *jeśli planujemy wypiek podpłomyków w wersji wytrawnej zmniejszamy ilość cukru pudru do 10 g.