Składniki:
Na zaczyn:
130 g mąki pszennej
120 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant
Ponadto:
115 g mąki
szczypta soli
25 g cukru pudru*
2 łyżki oliwy
1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie wstawiamy zaczyn. Zalewamy mąkę wymieszaną z drożdżami wodą – do uzyskania gęstej papki. Przykrywamy. Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano mieszamy 230 g zaczynu z resztą składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
Nagrzewamy piekarnik z kamieniem w środku lub z blachą, która powinna się mocno nagrzać.
Po tym czasie formujemy dowolnie, wedle zapotrzebowania, płaskie placki lub bułeczki (bułeczki pieczemy dłużej).
Nadziewamy lub posypujemy je świeżymi owocami: jagodami, malinami lub wytrawnie, smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy szynką, serem, pomidorami, oliwkami, jak ulubioną pizzę.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 210 stopni.
Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie wstawiamy zaczyn. Zalewamy mąkę wymieszaną z drożdżami wodą – do uzyskania gęstej papki. Przykrywamy. Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano mieszamy 230 g zaczynu z resztą składników. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło.
Nagrzewamy piekarnik z kamieniem w środku lub z blachą, która powinna się mocno nagrzać.
Po tym czasie formujemy dowolnie, wedle zapotrzebowania, płaskie placki lub bułeczki (bułeczki pieczemy dłużej).
Nadziewamy lub posypujemy je świeżymi owocami: jagodami, malinami lub wytrawnie, smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy szynką, serem, pomidorami, oliwkami, jak ulubioną pizzę.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 210 stopni.
*jeśli planujemy wypiek podpłomyków w wersji wytrawnej
zmniejszamy ilość cukru pudru do 10 g.