Składniki dla 4 osób:
400 g świeżych pieczarek
sok wyciśnięty z ½ cytryny
50 g masła
3 łyżki mąki
750 ml bulionu z mięsa lub warzyw
2 żółtka
2 kromki chleba
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Oczyszczamy pieczarki – to ważne, by były swieże, bialutkie. Jeśli macie taką możliwość, kupcie je na wagę i wybierzcie sami sztuka po sztuce – macie wtedy pewność, że na dnie pudełka nie spotka Was niespodzianka... Kroimy na niezbyt cienkie plasterki.
2. Rozpuszczamy na patelni 2 łyżki masła, dodajemy pieczarki i sok z cytryny. Ważne jest też, by nie „tłoczyć” pieczarek na patelni, lepiej smażyć je partiami około 5 minut, na średnim ogniu.
3. W tym czasie rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę masła w większym garnku. Dosypujemy mąkę, energicznie mieszamy, pozostawiamy na chwilkę i wlewamy partiami bulion nie przestając mieszać. Podgotowujemy. Zmniejszamy ogień.
4. Dodajemy pieczarki do zupy, która od tej chwili nie może już wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kroimy w drobną kostkę chleb, rumienimy na 1 łyżce masła.
6. Dodajemy żółtka, by zupa uzyskała bardziej aksamitny i kremowy posmak.
7. Serwujemy posypaną grzankami, posypujemy pietruszką.
Przepis pochodzi z "Le guide cuisine"