Składniki: na 2 duże porcje
3 puszki pomidorów (po 400 g), najlepiej włoskich, organicznych
55 g suszonych pomidorów
65 g mascarpone
1 łyżka oliwy
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
5 dużych ząbków czosnku
30 g listków bazylii (jeden duży pęczek)
sól, pieprz
pinie
1. Na oliwie dusimy pokrojone drobno ząbki czosnku. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 10 minut.
2. Suszone pomidory kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do już gotujących się. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
3. Przygotowujemy
pesto. Siekamy grubo czosnek. W moździerzu ucieramy sól z czosnkiem.
Stopniowo dodajemy listki bazylii, ucierając do uzyskania kremowej
konsystencji. Odstawiamy.
4. Pomidory doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (lub miodem bazyliowym).
5. Pomidory miksujemy razem z mascarpone do uzyskania kremowej konsystencji.
6. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
7. Przelewamy krem do miseczek. Dodajemy pesto, posypujemy uprażonymi piniami.