Składniki :
390 g cukinii pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku
1 drobno pokrojona cebula (70 g)
40 g pokrojonych suszonych pomidorów
255 g pokrojonego w kostkę bakłażana
320 g przecieru pomidorowego
3 łyżeczki kaparów
60 g ciemnych oliwek
40 g pokrojonej w kostkę pietruszki
60 g pokrojonej w kostkę marchewki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Ponadto:
3 płaty lasagne o wymiarach 25x13cm
tarty ser grana padano wedle uznania
Na sos:
30 g masła
60 g mąki
100 ml kremówki
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju. Po 2 minutach dodajemy pokrojony drobno czosnek. Dusimy jeszcze 2 minuty.
2. Dodajemy cukinię, dusimy przez 5 minut. Przekładamy całość do miski obok.
3. Na łyżce oleju podsmażamy bakłażana. Dusimy 5 minut. Przekładamy do cukinii.
4. Na łyżce oleju podsmażamy marchewkę i pietruszkę.
5. Wszystkie
składniki łączymy w jednym garnku. Dodajemy kapary, połowę oliwek i
suszonych pomidorów oraz przecier. Doprawiamy. Dusimy razem 10 minut.
6. Plastry
lasagne wrzucamy na wrzątek pojedynczo. Zależnie od tego czy są świeże
czy suszone gotujemy odpowiednio 2 lub 6 minut. Osuszamy dokładnie suchą
ściereczką.
7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
8. Przygotowujemy
sos. W garnku o grubyn dnie rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy
mąkę. Powstaną grudki jak do kruszonki. Cały czas mieszając trzepaczką
dodajemy stopniowo mleko połączone z winem i śmietanką, na początku
małym, później większym strumieniem. Jeśli będziemy bez przerwy
energicznie mieszać trzepaczką sos wyjdzie gładki i kremowy. Jeśli
jednak powstana grudki sos przecieramy przez sito. Gotujemy na wolnym
ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Pod koniec gotowania
dodajemy resztę oliwek i suszonych pomidorów.
9. Na
dno żaroodpornej foremki o wymiarach dna 25x13cm wylewam 2 łyżki sosu.
Układam płat lasagne, na nim warzywa, sos i grana padano. Przykrywamy
płatem lasagne. Czynność ponawiamy jeszcze 2 krotnie.
10. Pieczemy 30 minut bez nawiewu. W razie potrzeby przykrywamy w czasie pieczenia.