sobota

Petits pains au chocolat


 


Składniki:
265 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
70 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
105 g miękkiego masła
125 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
200 g czekolady deserowej (jeśli wolimy można zastąpić mleczną)
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Przygotowanie:
1.       Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Mieszamy dokładnie.
2.      Robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe mleko, mieszamy zagarniając trochę mąki, do powstania papki. Odstawiamy na 15 minut.
3.      Zaczynamy wyrabiać ciasto, gdy jest już mniej więcej uformowne w kulę, dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy dokładnie, do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta.
4.      Ciasto uformowane w kulę osypujemy mąkę, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 – 1,5 h.
5.      Po tym czasie przekładamy je na lekko wysypany mąką blat, rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm do formy prostokąta. Dzielimy go na 4 równe paski, każdy z nich jeszcze na połowę. Na brzegu paska układamy kawałek czekolady, zwijamy dwukrotnie, na zwinięciu układamy drugi kawałek czekolady i znowu zwijamy aż do końca. Na tym etapie bułeczki są kanciaste, dopiero po wyrośnięciu nabiorą właściwych sobie kształtów.
6.      Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem , zachowując odstępy, na 45 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu.
7.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
8.      Każdą bułkę smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem.
9.      Pieczemy 10-15 minut bez nawiewu.
10.   Studzimy na kratce.