Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 dorodne, kwaśne jabłka
200 g mąki
100 ml mleka kokosowego
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Obrać,
wydrążyć i pokroić na dość grube plastry jabłka. W salaterce ubić jajka
z cukrem, dodać mleko kokosowe, sól oraz przesianą mąkę. Dokładnie
wymieszać, tak aby ciasto było gładkie i błyszczące. Ciasto powinno mieć
konsystencje trochę gęstszą, niż ciasto naleśnikowe.
Plastry jabłek nabijać na widelec i zanurzać w cieście. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Odkładać na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiar tłuszczu.
Podawać gorące posypane cukrem z dodatkiem grubo mielonej kory cynamonowej lub skropione syropem klonowym wymieszanym ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Plastry jabłek nabijać na widelec i zanurzać w cieście. Smażyć na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Odkładać na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiar tłuszczu.
Podawać gorące posypane cukrem z dodatkiem grubo mielonej kory cynamonowej lub skropione syropem klonowym wymieszanym ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Smacznego :)