piątek

Tarta z jabłkami


































Porcja dla 6 osób

Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki lodowatej wody
2 cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Nagrzać piekarnik do 200°C. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, które następnie należy rozwałkować starając się utworzyć koło o średnicy 30cm. Tak przygotowane ciasto ułożyć na blasze.

Farsz:
6 kwaśnych jabłek np. szara reneta
4 łyżki cukru
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków

oraz do posmarowania ciasta:
1 żółtko
1 łyżka kory cynamonowej grubo mielonej (tym razem nie miałam)

2 łyżki grubo mielonego cukru
4 łyżki śmietany

Jabłka obrać i podzielić na ósemki. Ciasto oprószyć dwoma łyżkami cukru zmieszanymi z mielonymi migdałami, zostawiając 5 cm margines bez cukru. Ułożyć pośrodku jabłka cały czas pamiętając o zostawieniu marginesu. Jabłka oprószyć mieszanką cukru, cynamonu i goździków. Założyć brzeg ciasta na jabłka delikatnie przyklepując tworzyć zakładki. Ciasto posmarować jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i posypać je grubo mielonym cukrem i korą cynamonową.
Piec około 40 min., lub do momentu, gdy ciasto pięknie się przyrumieni, a jabłka będą miękkie.

Tarta rewelacyjnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi lub nazajutrz z kubkiem gorącej herbaty :)

Smacznego !


anoushkaencuisine-pl.blogspot.com