Składniki:
75 g rodzynek
3 łyżki ciepłej herbaty lub wody
3 kruche jabłka deserowe
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego, mielonego cynamonu, gałki muszkatolowej i ¼ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki soli
180 g miałkiego jasnobrązowego cukru
60 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
3 średnie jajka
1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
85 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżo zmielonego korzenia imbiru
3 łyżki ciepłej herbaty lub wody
3 kruche jabłka deserowe
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego, mielonego cynamonu, gałki muszkatolowej i ¼ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki soli
180 g miałkiego jasnobrązowego cukru
60 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
3 średnie jajka
1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
85 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżo zmielonego korzenia imbiru
Przygotowanie:
1. Namaczamy rodzynki w herbacie lub wodzie. Odstawiamy na 10 minut aż spęcznieją. Odcedzamy.
2. Nagrzewamy piekarnik do 180°3. Formę z kominkiem lub inną pierścieniową z otworem lub do babki piaskowej smarujemy lekko masłem, osypujemy mąką, strzepujemy jej nadmiar.
4. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
5. Do dużej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem, przyprawami i solą. Dodajemy cukier, masło, jajka i wanilię.
6. Mikserem lub dłonią (ja użyłam po prostu drewnianej szpatułki) mieszamy wszystko na jasną i gładką masę. Dodajemy jabłka, orzechy, imbir i rodzynki. Łączymy. Przekładamy ciasto do formy. Równamy wierzch.
7. Pieczemy przez 1 godzinę, aż ciasto zacznie się kruszyć od strony brzegów, a wbity w środek ciasta szpikulec po wyjęciu będzie czysty. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia będzie za bardzo się rumienił, przykryjmy go folią aluminiową.
8. Zostawiamy ciasto do ostygnięcia w formie na półce piekarnika na 10 minut, następnie przewracamy do góry spodem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
9. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (zapomniałam o tym).
addiopomidory.blogspot.com