Składniki:
Na spód:
75 g gorzkiej czekolady
250 g ciastek digestive
150 g masła
150 g wiśni z likieru
Na masę twarogową:
250 g brązowego cukru
1 kg twarogu do serników
2 żółtka
200 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
200 g wiśni z likieru
150 g czekolady gorzkiej
50 g masła
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą. Ciasteczka rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem do konsystencji piasku. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i masłem.
2. Spód i boki tortownicy (o średnicy 22 cm) wykładamy masą ciasteczkową i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
3. Czekoladę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Ucieramy żółtka, stopniowo dodając cukier (do tego celu mielę go zawsze wcześniej).
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° bez nawiewu.
6. Dodajemy twaróg porcjami do masy żółtkowej, na koniec wlewamy czekoladę i mieszamy.
7. Spód ciasteczkowy wykładamy wiśniami
8. Wylewamy na to masę twarogową i pieczemy przez 45 minut.
9. Ciasto pozostawiamy po upieczeniu do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
10. Przygotowujemy polewę. Czekoladę roztapiamy z masłem.
11. Układamy na wierzchu ciasta wiśnie i zalewamy je czekoladą.
*Wiśnie z likieru możemy zastąpić na kilka sposobów:
1. Konfiturą wiśniową, do której dodajemy odrobinę sherry.
2. Wiśniami mrożonymi, które po rozmrożeniu pozostawiamy na noc w sherry.
3. Suszonymi śliwkami, które nasączymy słodkim czerwonym winem.
addiopomidory.blogspot.com