Składniki:
Na spód
250 g mąki
1 jajko
50 g cukru
100 g masła
100 ml mleka
10 g cynamonu
7 g drożdży instant
szczypta soli
Na warstwę orzechową:
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżka miodu
2 czubate łyżki skondensowanego słodkiego mleka
Na warstwę śliwkową:
3 duże gruszki (ok. 600 g przed obraniem)
200 g śliwek świeżych
100 g śliwek suszonych
75 ml aceto balsamico
150 g cukru
Przygotowanie
1. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Do osobnej miski dodajemy sypkie składniki i 1 jajko. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Wlewamy przestudzone mleko, mieszamy łyżką i wyjmujemy z miski do wyrobienia przez krótką chwilę. Ciasto się nie klei jest miękkie, idealne do pracy. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, do wyrośnięcia, na około 30-40 minut.
4. Po tym czasie krótko wyrabiamy i wykładamy do foremki o średnicy 25 cm (może być ciut większa.)
5. Orzechy lekko rumienimy na patelni, dodajemy miód i mleko, mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Przekładamy na spód ciasta.
6. Nagrzewamy piekarnik do 175°
7. Obieramy gruszki, kroimy je w dużą kostkę, śliwki świeże i suszone kroimy na połówki.
7. Przygotowujemy karmel. Wysypujemy cukier na patelnię, na średnim ogniu. Cukier najpierw zacznie się lekko brylić ale za moment rozpuści się do gładkiej masy. Kiedy karmel ma jasny, złoty kolor wysypujemy na patelnię pokrojone owoce i wlewamy aceto balsamico. Mieszamy. (Jeżeli karmel przylgnie do łyżki nie przejmujcie się, zdejmijcie go nożem i dodajcie z powrotem.) Masa będzie rzadka, podkręcamy gaz, całość powinna się gotować na dużym ogniu do około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.
8. Przygotowaną masę wylewamy na orzechy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy bez nawiewu, przew 25-30 minut. Warto sprawdzić patyczkiem drożdżowy spód i nie piec dłużej niż to konieczne, żeby nie wysechł. Studzimy przed podaniem.
Na spód
250 g mąki
1 jajko
50 g cukru
100 g masła
100 ml mleka
10 g cynamonu
7 g drożdży instant
szczypta soli
Na warstwę orzechową:
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
1 czubata łyżka miodu
2 czubate łyżki skondensowanego słodkiego mleka
Na warstwę śliwkową:
3 duże gruszki (ok. 600 g przed obraniem)
200 g śliwek świeżych
100 g śliwek suszonych
75 ml aceto balsamico
150 g cukru
Przygotowanie
1. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Do osobnej miski dodajemy sypkie składniki i 1 jajko. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Wlewamy przestudzone mleko, mieszamy łyżką i wyjmujemy z miski do wyrobienia przez krótką chwilę. Ciasto się nie klei jest miękkie, idealne do pracy. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, do wyrośnięcia, na około 30-40 minut.
4. Po tym czasie krótko wyrabiamy i wykładamy do foremki o średnicy 25 cm (może być ciut większa.)
5. Orzechy lekko rumienimy na patelni, dodajemy miód i mleko, mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Przekładamy na spód ciasta.
6. Nagrzewamy piekarnik do 175°
7. Obieramy gruszki, kroimy je w dużą kostkę, śliwki świeże i suszone kroimy na połówki.
7. Przygotowujemy karmel. Wysypujemy cukier na patelnię, na średnim ogniu. Cukier najpierw zacznie się lekko brylić ale za moment rozpuści się do gładkiej masy. Kiedy karmel ma jasny, złoty kolor wysypujemy na patelnię pokrojone owoce i wlewamy aceto balsamico. Mieszamy. (Jeżeli karmel przylgnie do łyżki nie przejmujcie się, zdejmijcie go nożem i dodajcie z powrotem.) Masa będzie rzadka, podkręcamy gaz, całość powinna się gotować na dużym ogniu do około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.
8. Przygotowaną masę wylewamy na orzechy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy bez nawiewu, przew 25-30 minut. Warto sprawdzić patyczkiem drożdżowy spód i nie piec dłużej niż to konieczne, żeby nie wysechł. Studzimy przed podaniem.