Składniki: dla 6 osób
1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
400 g siekanych pomidorów z puszki
1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
300 g marchwi obranej i posiekanej
3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 dobrej jakości filety z sardeli w oleju, drobno posiekane
4 liście szałwii, drobno posiekane
170 ml czerwonego wina
2 arkusze ciasta francuskiego
1 żółtko lekko roztrzepane
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°
2. Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki o boku 2 cm.
3. Do miski wsypujemy sól, paprykę i pieprz i mieszamy. Wrzucamy do niej kawałki mięsa i obtaczamy w panierce, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Dodajemy pomidory, cebulę, marchew, czosnek, sardele, szałwię i czerwone wino, mieszamy.
5. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na 2 godziny lub aż sos lekko zgęstnieje a mięso i marchew będą miękkie. Mieszamy co pewien czas.
6. Upieczone mięso możemy przełożyć i piec dalej w formie o pojemności 2 l lub w 6 pojedynczych foremkach o pojemności 200 ml każda. Wycinamy z ciasta francuskiego arkusze, którymi przykryjemy mięso. Zostawiamy jednocentymetrowy margines ciasta na zapas z każdej strony. Ważne: Pamiętajmy, że jeśli mięso jest gorące przyłożone ciasto francuskie po prostu nam spłynie do środka foremki zamiast przylgnąć dokładnie do jej krawędzi. Jeśli używamy jednej dużej formy to nie tej samej, w której mięso wcześniej piekliśmy lub poczekajmy aż wystygnie.
7. Brzegi ciasta przyciskamy dokładnie do krawędzi naczynia. Ostrym nożem robimy na górze nacięcie.
8. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy ciasto żółtkiem. Pieczemy 35-40 minut ( w przypadku jednej dużej foremki) lub 20-25 minut, gdy pieczemy w małych foremkach.
1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
400 g siekanych pomidorów z puszki
1 duża cebula pokrojona w cienkie plastry
300 g marchwi obranej i posiekanej
3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
3 dobrej jakości filety z sardeli w oleju, drobno posiekane
4 liście szałwii, drobno posiekane
170 ml czerwonego wina
2 arkusze ciasta francuskiego
1 żółtko lekko roztrzepane
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°
2. Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki o boku 2 cm.
3. Do miski wsypujemy sól, paprykę i pieprz i mieszamy. Wrzucamy do niej kawałki mięsa i obtaczamy w panierce, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Dodajemy pomidory, cebulę, marchew, czosnek, sardele, szałwię i czerwone wino, mieszamy.
5. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na 2 godziny lub aż sos lekko zgęstnieje a mięso i marchew będą miękkie. Mieszamy co pewien czas.
6. Upieczone mięso możemy przełożyć i piec dalej w formie o pojemności 2 l lub w 6 pojedynczych foremkach o pojemności 200 ml każda. Wycinamy z ciasta francuskiego arkusze, którymi przykryjemy mięso. Zostawiamy jednocentymetrowy margines ciasta na zapas z każdej strony. Ważne: Pamiętajmy, że jeśli mięso jest gorące przyłożone ciasto francuskie po prostu nam spłynie do środka foremki zamiast przylgnąć dokładnie do jej krawędzi. Jeśli używamy jednej dużej formy to nie tej samej, w której mięso wcześniej piekliśmy lub poczekajmy aż wystygnie.
7. Brzegi ciasta przyciskamy dokładnie do krawędzi naczynia. Ostrym nożem robimy na górze nacięcie.
8. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy ciasto żółtkiem. Pieczemy 35-40 minut ( w przypadku jednej dużej foremki) lub 20-25 minut, gdy pieczemy w małych foremkach.