Składniki :
3 główki czosnku ( w moim przypadku 75 g)
2 łyżeczki suszonego tymianku
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu lub łyżeczka pieprzu mielonego
200 g sera feta lub tłustego białego twarogu albo oscypka
1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
1 kopiasta łyżka mąki
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.
2. Wszystkie aromatyczne składniki czyli: czosnek, tymianek, liście laurowe, pieprz i sól wrzucamy do 1,5 l wody i gotujemy 0,5 godziny.
3. Odcedzamy wywar, przecieramy przez drobne sitko. Wlewamy z powrotem do garnka
4. Mieszamy jogurt z mąką, dodajemy kilka łyżek ciepłej zupy i całość wlewamy do garnka. Nie doprowadzamy do wrzenia, żeby jogurt się nie zwarzył.
5. Dodajemy pokruszone kawałki sera, doprawiamy obficie.
6. Dekorujemy, podajemy z chlebem.
1. Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.
2. Wszystkie aromatyczne składniki czyli: czosnek, tymianek, liście laurowe, pieprz i sól wrzucamy do 1,5 l wody i gotujemy 0,5 godziny.
3. Odcedzamy wywar, przecieramy przez drobne sitko. Wlewamy z powrotem do garnka
4. Mieszamy jogurt z mąką, dodajemy kilka łyżek ciepłej zupy i całość wlewamy do garnka. Nie doprowadzamy do wrzenia, żeby jogurt się nie zwarzył.
5. Dodajemy pokruszone kawałki sera, doprawiamy obficie.
6. Dekorujemy, podajemy z chlebem.
Uwagi:
1. Nie obawiajcie się użyć takiej ilości czosnku, jest prawie niewyczuwalny.
2. Proponuję zwiększyć ilość mąki do zagęszczenia zupy jeśli wolicie, aby była bardziej treściwa w formie.
3. Nie zmniejszajcie ilości przypraw, są dobrze wymierzone, a soli i pieprzu nie żałujcie.
4. Do wywaru użyłam jeszcze 2 gałązki tymianku, głównie dla koloru.
Przepis pochodzi z książki Oli Lazar „Kuchnia grecko-polska i polsko-grecka dla początkujących”
http://www.addiopomidory.blogspot.com/2010/02/podroz-sentymentalna.html