Składniki:
½ świeżej bagietki
2-3 łyżki białego wina
100 g żółtego sera w plasterkach
kilka plasterków szynki
pomidor
sól, pieprz, zioła prowansalskie
2-3 łyżki białego wina
100 g żółtego sera w plasterkach
kilka plasterków szynki
pomidor
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Kroimy bagietkę na kromki wysokości równej naczyniu, w którym będziemy je zapiekać.
2. Układamy kromeczki wypełniając całą powierzchnię naczynia. Spryskujemy białym winem. Posypujemy solą i pieprzem.
3. Obkładamy plasterkami żółtego sera, szynki i znowu żółtego sera.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°) i zapiekamy przez ok. 12 minut.
5. W połowie pieczenia układamy plasterki pomidorów i posypujemy ziołami prowansalskimi.
6. Podajemy z białym winem bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
1. Kroimy bagietkę na kromki wysokości równej naczyniu, w którym będziemy je zapiekać.
2. Układamy kromeczki wypełniając całą powierzchnię naczynia. Spryskujemy białym winem. Posypujemy solą i pieprzem.
3. Obkładamy plasterkami żółtego sera, szynki i znowu żółtego sera.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°) i zapiekamy przez ok. 12 minut.
5. W połowie pieczenia układamy plasterki pomidorów i posypujemy ziołami prowansalskimi.
6. Podajemy z białym winem bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
Uwagi:
1. Warto, aby bagietka była świeża, chrupiąca.
2. Nie żałujmy sera – najlepszy będzie ser o wyraźnym smaku.
3. Nie wybierajmy naczynia zbyt wysokiego, za grube kromki będą za suche i żadne wino ani ser ich nie uratuje.
addiopomidory.blogspot.com