Składniki: na 4 porcje
1 kg bakłażana
2 duże pomidory, ok. 400 g
4 ząbki czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka świeżej kozieradki - użyłam sproszkowanej
4 łyżki oliwy
1 łyżka curry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
kilka kropli tabasco
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
sól
Przygotowanie:
1.
Myjemy i osuszamy bakłażany. Odkrajamy końcówki. Kroimy je w plastry o
grubości 1,5 cm i potem jeszcze każdy z nich na 6 kawałków.
2. Myjemy pomidory, osuszamy i przekrajamy na pół. Wyjmujemy twarde środki. Miksujemy lub rozdrabniamy je widelcem.
3. Obieramy i siekamy czosnek i imbir.
4.
Na głębokiej patelni, lub w garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę i
dodajemy przyprawy. Pozostawiamy je tak na 1 minutę, następnie dodajemy
czosnek i imbir, mieszamy i pozostawiamy na kolejną minutę. Dodajemy
bakłażany, skrapiamy całośc tabasco, posypujemy cukrem i tymiankiem.
Pozostawiamy na 5 minut.
5.
Dodajemy pomidory i ocet, całość zalewamy 300 ml wrzącej wody, solimy i
dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy 50 minut mieszając od czasu
do czasu.
6. Pod koniec gotowania odkrywamy by płyny uległy redukcji. Podajemy letnie lub na zimno.
Przepis pochodzi z książki "Julie cuisine le monde" Julie Andrieu.