Składniki:
200 g świeżego tagliatelle
100 g oczyszczonych dokładnie kurek
20 g posiekanej szalotki
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka masła
85 g ciemnego piwa
150 ml śmietanki do sosów
40 g gruyere
garść orzechów laskowych
garść świeżej pietruszki
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron. Odcedzamy. Odstawiamy.
2.
W czasie, gdy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Na maśle z oliwą
podsmażamy szalotkę. Gdy się zeszkli zalewamy ją piwem. Redukujemy przez
kilka minut.
2. Zalewamy śmietanką, mieszamy dokładnie. Pozostawiamy tak przez kolejnych kilka minut aż do zgęstnienia.
3. Kurki w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki.
4. Dodajemy na patelnię razem z serem, który wcześniej ucieramy.
5. Mieszamy dokładnie, pozostawiamy na małym ogniu przez chwilkę.
6. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy delikatnie, acz skuteczni, by sos dokładnie okleił wstążki makaronu.
7. Podajemy posypane obficie pietruszką i posiekanymi orzechami laskowymi.