piątek

Schab na ostro, z gruszkami


 

Składniki:
schab bez kości – około 100 g na osobę
gruszki – 1 duża na każde 100 g schabu
ryż długoziarnisty – 1 mała filiżanka na osobę
ostra musztarda – 2 łyżki na każde 100 g schabu
rozmaryn świeży i suszony
skórka w 1 cytryny
miód – najlepiej rozmarynowy
olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1.       Kroimy schab w grubą kostkę o boku 2/2,5 cm. Przekładamy do miski. Siekamy rozmaryn – ilość wedle smaku. Łączymy dokładnie schab z rozmarynem i musztardą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc. Macerowanie schabu w musztardzie przez długi czas spowoduje, że mięso będzie chrupiące i nie będzie wymagało długiego smażenia.
2.      Na pół godziny przed podaniem wyciągamy schab z lodówki i przygotowujemy ryż.
3.      Obieramy cienko skórkę w całej cytryny – najlepiej tak, jak obiera się jabłko, w jednym długim pasku. Krótko gotujemy ją w minimalnej ilości wody, odcedzamy, przelewamy wodą i gotujemy jeszcze raz – w ten sposób pozbawiamy skórkę chemii i goryczki.
4.      Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, razem z przygotowaną jak powyżej skórką cytrynową. Odcedzamy, wyciągamy skórkę cytrynową i odstawiamy w ciepłym miejscu.
5.      Schab możemy podać na przykład w formie szaszłyków, tak jak na zdjęciu. Nadziewamy na patyczki na przemian - kawałki gruszki razem ze skórką, odrobinę większe od kawałków schabu i schab. Możemy także nadziewać nasze szaszłyki na gałązki rozmarynu. Smażymy za złoto z każdej strony na dość żywym ogniu.
6.      Podajemy z ryżem, polane lekko podgrzanym miodem rozmarynowym i posypane grubo i świeżo zmielonym pieprzem.  

addiopomidory.blogspot.com