Składniki:
schab bez kości – około 100 g na osobę
gruszki – 1 duża na każde 100 g schabu
ryż długoziarnisty – 1 mała filiżanka na osobę
ostra musztarda – 2 łyżki na każde 100 g schabu
rozmaryn świeży i suszony
skórka w 1 cytryny
miód – najlepiej rozmarynowy
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Kroimy
schab w grubą kostkę o boku 2/2,5 cm. Przekładamy do miski. Siekamy
rozmaryn – ilość wedle smaku. Łączymy dokładnie schab z rozmarynem i
musztardą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin,
najlepiej na całą noc. Macerowanie schabu w musztardzie przez długi czas
spowoduje, że mięso będzie chrupiące i nie będzie wymagało długiego
smażenia.
2. Na pół godziny przed podaniem wyciągamy schab z lodówki i przygotowujemy ryż.
3. Obieramy
cienko skórkę w całej cytryny – najlepiej tak, jak obiera się jabłko, w
jednym długim pasku. Krótko gotujemy ją w minimalnej ilości wody,
odcedzamy, przelewamy wodą i gotujemy jeszcze raz – w ten sposób
pozbawiamy skórkę chemii i goryczki.
4. Gotujemy
ryż w lekko osolonej wodzie, razem z przygotowaną jak powyżej skórką
cytrynową. Odcedzamy, wyciągamy skórkę cytrynową i odstawiamy w ciepłym
miejscu.
5. Schab
możemy podać na przykład w formie szaszłyków, tak jak na zdjęciu.
Nadziewamy na patyczki na przemian - kawałki gruszki razem ze skórką,
odrobinę większe od kawałków schabu i schab. Możemy także nadziewać
nasze szaszłyki na gałązki rozmarynu. Smażymy za złoto z każdej strony
na dość żywym ogniu.
6. Podajemy z ryżem, polane lekko podgrzanym miodem rozmarynowym i posypane grubo i świeżo zmielonym pieprzem. addiopomidory.blogspot.com