piątek

Krem dyniowo-pomidorowy z piernikową nutą



 








Składniki:
1280 g dyni obranej i pokrojonej z dużą kostkę
200 ml białego półsłodkiego wina
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka Harissy (można ją zastąpić ostrą papryką w proszku)
1 duża łodyga selera naciowego
650 g pomidorów obranych i pokrojonych na ćwiartki
1/1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
sól morska, pieprz czarny

Przygotowanie:
1.       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
2.      Obieramy i kroimy dynię. Żaroodporny garnek smarujemy na dnie oliwą, układamy w nim dynię, pokrojoną na mniejsze cząstki łodygę selera, wlewamy wino wymieszane z Harissą i tymiankiem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut.
3.      Wyjmujemy z piekarnika, mieszamy, dodajemy pomidory. Pieczemy jeszcze 40 minut.
4.      Miksujemy całość, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do piernika. Podajemy z razowym pieczywem i kolendrowym pesto lub – dla większego kontrastu z pokruszonym serem feta.