Składniki: porcja dla 2 osób
330 g ziemniaków (po zważeniu)
40 g mąki orkiszowej razowej
2 jajka
285 g startej cukinii (na jarzynowej tarce)
2 łyżeczki zielonej pasty curry
skórka z ½ limonki
1 łyżka soku z limonki
duża szczypta pul biber* (możemy zastąpić ostrą papryką w
proszku)
3 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki obieramy, ważymy i w całości gotujemy –
wkładamy je do lekko osolonego wrzątku na 7 minut. Po tym czasie szybko
wyjmujemy z garnka, zalewamy zimną wodą i studzimy.
2.
Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do
niej wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszając.
3.
Ziemniaki ucieramy na tej samej tarce, łączymy z masą z
cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.
Rozgrzewamy olej na patelni. Masę nakładamy łyżką
formując nieduże placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na
papierowym ręczniku.
5.
Podajemy z gęstym naturalnym jogurtem ze szczyptą pul
biber, dużą ilością posiekanej kolendry, skropionym sokiem z limonki i
doprawionym do smaku solą i pieprzem.
*Pul biber – płatki ostrej czerwonej papryki, z Brukseli do kupienia w tureckich sklepikach
http://addiopomidory.blogspot.com/2012/07/placki-z-cukinii-i-ziemniakow-z-zielona.html