wtorek

Placki z cukinii i ziemniaków z zieloną pastą curry.




Składniki: porcja dla 2 osób
330 g ziemniaków (po zważeniu)
40 g mąki orkiszowej razowej
2 jajka
285 g startej cukinii (na jarzynowej tarce)
2 łyżeczki zielonej pasty curry
skórka z ½ limonki
1 łyżka soku z limonki
duża szczypta pul biber* (możemy zastąpić ostrą papryką w proszku)
3 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)

Przygotowanie:
1.       Ziemniaki obieramy, ważymy i w całości gotujemy – wkładamy je do lekko osolonego wrzątku na 7 minut. Po tym czasie szybko wyjmujemy z garnka, zalewamy zimną wodą i studzimy.
2.      Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszając.
3.      Ziemniaki ucieramy na tej samej tarce, łączymy z masą z cukinii. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.      Rozgrzewamy olej na patelni. Masę nakładamy łyżką formując nieduże placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
5.      Podajemy z gęstym naturalnym jogurtem ze szczyptą pul biber, dużą ilością posiekanej kolendry, skropionym sokiem z limonki i doprawionym do smaku solą i pieprzem.

*Pul biber – płatki ostrej czerwonej papryki, z Brukseli do kupienia w tureckich sklepikach
http://addiopomidory.blogspot.com/2012/07/placki-z-cukinii-i-ziemniakow-z-zielona.html