wtorek

Pastel Azteca


 





































Składniki : dla 2 osób
165 g filetu z piersi kurczaka
5 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej szalotki
210 g pomidorów
½ słoiczka sosu do taco (Taco sauce hot, Santa Maria, 230 g)
3-4 łyżki soku z cytryny
55 g śmietany do sosów 20%
2 awokado (440 g przed obraniem)
150 g żółtego sera
duża garść kolendry (można zastąpić zielona pietruszką)
2 najlepiej kukurydziane tortille
sól, pieprz 

Przygotowanie:
Filet smażymy w całości, z obu stron, na odrobinie tłuszczu. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Pomidory kroimy na mniejsze cząstki.
2 ząbki czosnku siekamy. Podsmażamy razem z szlotką. Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy przez 10-15 minut.
Tortille układamy na suchej patelni. Podsmażamy z obu stron, by zrobiły się sztywne i chrupiące. Uważamy, by ich nie przypalić. Odkładamy.
Do pomidorów dodajemy sos Taco, mieszamy dokładnie. Miksujemy. Odkładamy na bok 3-4 łyżki a resztę sosu łączymy z porwanym na mniejsze cząstki kurczakiem.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Obieramy awokado. Miksujemy na kremową masę razem ze śmietanką, pozostałym czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na dnie kwadratowej foremki o boku 14 cm i zysokości minimum 5 cm, w której będziemy zapiekać nasze danie, rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę sosu pomidorowego. Na tym układamy pierwszą tortillę. Na niej połowę kurczaka z pomidorami, następnie połowę masy awokado. Całą powierzchnię posypujemy obficie posiekaną kolendrą. Ostatnia warstwa to połowa startego żółtego sera. Czynność powtarzamy: tortilla, kurczak, awokado, kolendra. Na całej powierzchni rozsmarowujemy resztę sosu pomidorowego i posypujemy resztą żółtego sera.
Zapiekamy 30 minut. Przed podaniem posypujemy jeszcze kolendrą. 


Uwagi: 
Kurczaka możemy zastąpić innym rodzajem mięsa, choćby mieloną wołowiną. Jeśli decydujemy się na kurczaka, najlepiej jest go porwać palcami na mniejsze cząstki, a nie kroić. To tylko jedna z propozycji realizacji tego dania. Możemy urozmaicić go przez dodanie kukurydzy lub fasoli na przykład. Lub też w wersji sezonowej – bobu lub cukinii.
Ponieważ to danie przypomina lasagne, odpowiednikiem kremowego beszamelu jest tu starte na krem awokado. Ważne jest, aby to nasze guacamole dobrze doprawić.