wtorek

Delikatne kotleciki warzywne



 















Składniki: (na ok. 8 sztuk)
50 g pęczaku
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
50 g czerwonej papryki
100 g cukinii
1 łyżka pasty z pomidorów
10 czarnych oliwek
parmezan
sól, pieprz
1 jajko
2-3 łyżki mąki żytniej razowej typ 2000
sok z cytryny


Przygotowanie:
1. Gotujemy pęczak. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Myjemy paprykę, obieramy, kroimy w kostkę.
3. Cukinię dokładnie myjemy. Ucieramy na tarce o grubych oczkach.
4. Kroimy oliwki.
5. Cebulę i czosnek krótko smażymy. Łączymy wszystkie, poza parmezanem, składniki ze sobą. Doprawiamy.
6. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w utartym parmezanie, smażymy.