niedziela

Zupa jarzynowa














Składniki:
  • 600 g mrożonych warzyw na zupę
  • 600 g mięsa wołowego (łata)
  • 1 kość wołowa
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki i se­lera oraz tymianek
  • liść laurowy
  • 750 g ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka curry, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Jarzyny odmrozić. Mięso pokroić w kostkę. Kość zagotować w 1 l wo­dy i zebrać szumowinę.
Cebulę pokroić na małe kosteczki. Natki pietruszki i selera oraz tymia­nek opłukać i związać w pęczek. Wszystko dodać do zupy i gotować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostecz­kę i dodać do zupy na 20 minut przed końcem gotowania. Warzy­wa dodać 10 minut po dodaniu do zupy ziemniaków. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Szczypiorek drobno pokroić i dodać razem z masłem i curry do ugoto­wanej zupy. Wymieszać i podawać.