Składniki:
- 600 g mrożonych warzyw na zupę
- 600 g mięsa wołowego (łata)
- 1 kość wołowa
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki i selera oraz tymianek
- liść laurowy
- 750 g ziemniaków
- sól i pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka curry, 2 łyżki masła
Jarzyny odmrozić. Mięso pokroić w kostkę. Kość zagotować w 1 l wody i zebrać szumowinę.
Cebulę pokroić na małe kosteczki. Natki pietruszki i selera oraz tymianek opłukać i związać w pęczek. Wszystko dodać do zupy i gotować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do zupy na 20 minut przed końcem gotowania. Warzywa dodać 10 minut po dodaniu do zupy ziemniaków. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Szczypiorek drobno pokroić i dodać razem z masłem i curry do ugotowanej zupy. Wymieszać i podawać.