niedziela

Duszony kurczak z warzywami

















Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka z kośćmi
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1/8 I białego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 280 g kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki śmietany
Wykonanie:
Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki wielkości ok. 4 cm. Paprykę podzielić na ćwiartki, usu­nąć gniazda nasienne i również po­kroić na kawałki wielkości ok. 4 cm. Oczyszczone grzyby opłukać i osu­szyć. Obraną cebulę pokroić w drob­ną kostkę. 2 Wszystkie składniki w wyżej przed­stawionej kolejności podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Do tłuszczu, na którym smażone by­ło mięso, grzyby i warzywa dodać wino oraz przyprawy i zagotować. Dodać podsmażone składniki i sos dusić pod przykryciem.
Na 5 minut przed końcem duszenia dodać kukurydzę i śmietanę. Potra­wę doprawić do smaku i od razu podawać na stół.


Znalezione na przepisy.net