Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
6 łyżek oleju
3 łyżki rumu (może byc Malibu lub zwykła wódka)
2 duże jajka
3 średnie jabłka
Dwa
jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Trzecie jabłko kroimy
w cienkie plasterki. Mąkę łączymy z kokosem, proszkiem i cynamonem.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz alkohol i
jeszcze chwilę miksujemy. Stopniowo, po łyżce dodajemy suche składniki, a
kiedy ciasto jest jednolite dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i
mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto
przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kokosem tortownicy (23-25 cm),
a na wierzchu układamy plasterki jabłek w taki sposób, Aby na siebie
zachodziły. Dodatkowo wierzch ciasta można posypac cynamonem.
Ciasto
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok godziny
(wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjśc suchy, tzn nie obklejony
surowym ciastem, bo może się okazac, że Wasz patyczek wejdzie w jabłko i
wtedy będzie wilgotny). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.