Składniki na około 25 trufli:3 duże płaskie łyżki śmietany kremówki 30%
60 g miękkiego masła
1,5 łyżki miodu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka brandy (dałam Metaxę)
kakao do obtoczenia trufli (ok. 4 łyżki)
Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód.
Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać.
Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pociąć masę na kwadraty 2 x 2 cm i formować kuleczki.
Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki i tam przechowywać.
pieczarkamysia.blox.pl