3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do
miski wbić białka i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier, dalej ubijać. Dodać stopniowo żółtka i wmiksować w masę. Mąki
wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie
wymieszać.
Przygotować formę ceramiczną lub szklaną o boku 18 cm, wysmarować dno i boki masłem, obsypać mąkę i przelać zawartość miski.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt ostudzić.
Składniki na krem:
1/2 szklanki mocnego naparu kawy z ekspresu25 ml likieru amaretto lub innego alkoholu
250g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
Maliny (tyle, aby starczyło do udekorowania wierzchu)
Przygotowany biszkopt przekroić na 2 blaty.
Napar z kawy połączyć z likierem i nasączyć delikatnie z wierzchu pierwszy blat.
Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno z cukrami, następnie dodać po łyżce serka
mascarpone i mieszać aż składniki się połączą. Wyłożyć ¾ masy na
pierwszy blat, wyrównać wierzch i posypać kakao przesianym na sitku.
Przykryć drugim biszkoptem i ponownie nasączyć ponczem. Wyłożyć resztę
kremu, wyrównać wierzch i udekorować malinami.