Składniki na 5 porcji:
500g filetu z łososia bez skóry
120g świeżych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
Opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko do posmarowania ciasta
Sól i pieprz
Dodatki:
500 g ryżu (ja użyłam pełnoziarnistego)
Brokuł sparzony we wrzątku
Filet płuczemy zimną wodą, bo jak wiadomo, dzisiaj go nie złowiono ;)
Kroimy na 5 równych porcji.
Liście szpinaku również płuczemy.
Na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy przez 30
sekund czosnek i dorzucamy liście szpinaku i parzymy je przez 2 minuty.
Patelnię zdejmujemy z ciepłego palnika.
Ciasto rozkładamy i kroimy na 5 równych pasków o takiej szerokości, aby zmieściły się na nich kawałki łososia.
Na brzeg ciasta kładziemy łososia, a na niego szpinak.
Solimy i pieprzymy.
Ciasto zamykamy podobnie, jak to się robi z pierogami :) i robimy cztery poprzeczne nacięcia
W kubku rozbełtujemy jajko z 2 łyżkami zimnej wody i smarujemy nim ciasto.
Wstawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220st.C na 25 minut.
Ja podałam Łososia z ryżem pełnoziarnistym i brokułami, ale tu pozostawiam Wam dowolność :)